Welke voordelen heeft virtual reality training?

Virtual reality wordt allang niet meer ingezet voor enkel gaming. Steeds vaker wordt het ingezet voor serieuze toepassingen. Denk aan onboarding, training of simulaties. Met virtual reality kun je traditionele leermethodes aanvullen of volledig vervangen. Welke voordelen biedt een virtual reality training eigenlijk?

Meer betrokkenheid

Mensen leren beter als ze het voor zich zien. Met een VR-bril ben je volledig afgesloten van de buitenwereld en worden afleidingen weggehaald. Uit onderzoek bleek eens dat de focus met VR vier keer hoger is dan bij e-learning. Een virtual reality training blijft dus hangen. Deze techniek leidt tot meer immersie en meer betrokkenheid.

Meer betrokkenheid is een van de belangrijkste voordelen van virtual reality. Als deelnemers mogen kiezen, verkiezen ze VR boven andere manieren van leren.

Met virtual reality kun je veilig fouten maken

Het voordeel van virtual reality is dat je elke situatie kunt simuleren. En dat is handig, want daardoor ontstaan er geen problemen als een cursist een fout maakt. Complexe en gevaarlijke situaties kunnen worden getoond. Denk bijvoorbeeld aan een brandveiligheidstraining. Maakt de cursist een fout, dan ziet de cursist daar wel de gevolgen van, maar zijn er verder geen consequenties.

Op die manier durven cursisten beter fouten te maken. En van die fouten, kunnen cursisten leren. Ze zien met meer zelfvertrouwen de cursus tegemoet en kunnen met vertrouwen in zichzelf het geleerde in de praktijk brengen. Dat is bijvoorbeeld handig voor politieagenten, militairen en medisch personeel. 

Op eigen tempo leren

Veel headsets zijn te gebruiken zonder kabels of externe apparatuur. De mobiliteit zorgt ervoor dat cursisten vertrouwd raken met de headset. Ze kunnen bovendien overal cursussen en lessen volgen. De flexibiliteit van virtual reality zorgt ervoor dat cursisten altijd en overal op hun eigen tempo kunnen leren.

De ene cursist pakt een cursusonderdeel sneller op dan de andere. Dat kan problemen geven bij een cursus die tegelijk gegeven moet worden. Virtual reality is altijd beschikbaar, waardoor het zelfvertrouwen toeneemt en het niveau van het begrijpen en leren ook.

Milieuvriendelijk

Een virtual reality training is milieuvriendelijker dan andere niet-digitale leermethoden. Je hoeft geen praktijklessen meer te organiseren met zware machines, er hoeft niet meer gereisd te worden en er is geen fysieke aanwezigheid benodigd.

Daar komt nog bij dat het relatief eenvoudig is om een VR-applicatie te onderhouden en te ontwikkelen. Een prima manier om een cursus te geven, dus.

Show More
DeusTheme @ Instagram