Tips om de luchtvochtigheid in huis op te meten

Heb je last van droge hoest, gevoelige lippen droge ogen of een droge huid? Of heb je last van benauwdheid, hoofdpijn en geïrriteerde ogen? Dan is het misschien een goed idee om de luchtvochtigheid in huis op te meten. Deze klachten kunnen namelijk bij een te hoge of een te lage luchtvochtigheid optreden. Maar hoe meet je de luchtvochtigheid in huis en nog belangrijk; Hoe krijg je luchtvochtigheid weer op niveau? In dit blog geven wij meer informatie en een aantal handige tips!

Wat gebeurt er bij een te lage of een te hoge luchtvochtigheid?

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid zijn allebei niet goed en kunnen ook lichamelijke klachten veroorzaken. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen klachten, zoals een droge hoest, prikkelende keel, gevoelige lippen, een droge huid, droge ogen, geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen ontstaan. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen er klachten ontstaan, zoals ademhalingsproblemen, verkoudheidsklachten, benauwdheid, hoesten, jeukende huid, geïrriteerde ogen, hoofdpijn en allergische reacties ontstaan. Een hoge luchtvochtigheid kan eveneens de boosdoener zijn als je een allergie ontwikkelt!

Wat is de ideale luchtvochtigheid?

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Voor mensen met een longaandoening, zoals Astma ligt dit op tussen de 40 en 50 procent. Wanneer je deze waardes aanhoudt zit je goed, maar de grote vraag is natuurlijk hoe je erachter komt wat de luchtvochtigheid in je huis is! Zo kun je aan de slag gaan met een hygrometer, de luchtbevochtiger het werk laten doen als hij daartoe in staat is of een professional inschakelen als je zeker wilt weten hoe het met de luchtvochtigheid gesteld is.

Hoe meet je de luchtvochtigheid?

Nu je weet welke opties je hebt over de luchtvochtigheid in huis meten, is het ook goed om te weten hoe je meet. Hier bedoelen wij mee dat een enkele meting op een vaste locatie in de woning weinig zin heeft. Een effectieve meting is meten op verschillende dagen en op verschillende tijdstippen en ook op verschillende delen in het huis. De luchtvochtigheid is immers heel anders bij of in een badkamer dan in een keuken. Deze verschillende resultaten tel je bij elkaar op en je neemt hiervan het gemiddelde. Dat geeft een goede indicatie van hoe het met de luchtvochtigheid gesteld is en welke acties je eventueel moet ondernemen.

Wat kun je doen tegen een te hoge of een te lage luchtvochtigheid?

Je kunt heel veel dingen doen de luchtvochtigheid op niveau te krijgen. Bij een te lage luchtvochtigheid is er dus een tekort aan vocht en dat kun je verhelpen door een schoteltje met water op de verwarming te zetten, de verwarming iets minder hoog te zetten en natte was in huis op te hangen. Je kunt ook speciale vochtverdampers of luchtbevochtigers kopen. Bij een te hoge luchtvochtigheid is het van belang dat je meer ventileert, de verwarming hoger zet, natte was zoveel mogelijk buiten hangt en voor een goede afzuiging zorgt. Je kunt ook vochtvreters en luchtbevochtigers aanschaffen.

Show More
DeusTheme @ Instagram