Welke schijf heb ik nodig voor mij PC?

Het probleem dat iedereen kent, is dat uw computer na een paar jaar foto’s foto’s, video’s, games en andere bestanden zal bevatten. Een van de gemakkelijkste manieren om dit probleem op te lossen, is door een nieuwe harde schijf te kopen en natuurlijk meer opslagruimte. Moet je echter een HDD of SSD kiezen, hoe groot moet de opslagruimte dan zijn?

HDD of SSD?

HDD (Hard Disk Drive) is een traditionele harde schijf die al vele jaren in notebooks en desktopcomputers wordt aangetroffen. De harde schijf is in wezen een magnetische schijf met een metalen behuizing er omheen voor het opslaan van je gegevens. SSD heeft dezelfde functie als HDD, namelijk dataverwerking. Wat nog het meest verschilt tussen de twee dat SSD bestaat uit zogenaamde flashgeheugenchips. Dit is een vast onderdeel en bevat geen bewegende onderdelen zoals HDD. Hierdoor zijn SSD’s is in zo goed als alle gevallen en betrouwbaarder dan HDD’s. Er zijn 2,5 inch modellen SSD’s, maar de afgelopen aantal jaar is er ook de mogelijkheid geweest om SSD’s direct aan te sluiten op het moederbord, de zogenaamde M.2 SSD’s. In theorie levert dit je de beste prestaties op, dit omdat de schijf direct in verbinding staat tussen de SSD en de CPU van het moederbord (het brein van een desktopcomputer of laptop).

M.2 schijven.

M.2 schijven zien eruit als kleine lange plaatjes. Deze monteer je op je moederbord in een daarvoor bedoeld slot. Deze schijven zijn veruit het meest snel, maar ze zijn ook het meest duur. Maar, de het verschil in snhelheid tussen een SSD en een M.2 is duidelijk te merken, dan nog niet te spreken over het verschil tussen een M.2 en een HDD. Alle grote merken verkopen M.2 schijven met allerlei soorten capaciteit. Maar, meer is niet altijd beter. Wanneer je genoeg opslag hebt voor je bestanden die je gebruikt dan is dit voldoende, veel niet gebruikte opslag kan zorgen voor een langzamere werking van de computer.

De grootte van schijven en capaciteit.

Harde schijven zijn voornamelijk 2,5 inch en 3,5 inch groot. Laptops zijn in 99% van de gevallen uitgerust met een kleiner 2,5 inch formaat. Bij desktopcomputers zie je vaak 3,5 inch harde schijven omdat er meer ruimte op de behuizing is om grotere harde schijven te plaatsen. Het grote voordeel van een 2,5 inch HDD is het compacte formaat, in vergelijking met SSD-schijven is de grotere capaciteit voor een redelijke prijs. Aan de andere kant zijn 3,5 inch harde schijven verkrijgbaar in verschillende capaciteiten, tot wel 14 TB. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende varianten, zowel relatief energiezuinig als prestatiegericht.
De capaciteit van de harde schijf varieert van 250 GB tot maar liefst 14 TB. Koop je in 2019 een nieuwe laptop of desktop, dan wordt deze voorzien van een harde schijf van minimaal 500 GB. Wanneer je een hoop media-achtige bestanden op je harde schijf zet, waaronder muziek, foto’s en video’s – of veel softwareprogramma’s gebruikt of een grote gamebibliotheek hebt – is het advies om schijven van 1 tot 2 terrabyte aan te schaffen, maar dit hangt natuurlijk volledig af van de aantal bestanden dat je hebt.

Show More
DeusTheme @ Instagram