Tips om je computer sneller te maken

De meeste computers en laptops worden naar verloop van tijd wat trager. Dit gebeurt nou eenmaal wanneer je er gebruik van maakt. Een trage computer kan ons echter op de zenuwen werken en we hebben dan ook veel baat bij een vlotte en goed reagerende computer. Is je computer trager dan voorheen? Probeer dan onderstaande tips eens, ze zullen ongetwijfeld verschil maken.

1. Verwijder onnodige bestanden

Een computer die vol staat met verschillende (oude) bestanden zal snel traag worden. Het is van belang om eens in de zoveel tijd de computer op te ruimen. Dat wil zeggen, verwijder onnodige bestanden en software dat je niet meer gebruikt. Controleer ook met name je ‘downloads’ map, hier staan vaak veel bestanden in die je ooit slechts voor eenmalig gebruik hebt gedownload. Heb je eenmaal wat bestanden verwijderd, vergeet dan niet om de prullenbak te legen.

2. Gebruik geen virusscanner

Wellicht klinkt dit als wat vreemd advies, maar er zit een zekere logica in. Virusscanners zijn namelijk erg zwaar voor je computer om te draaien. Dit heeft te maken met het feit dat dergelijke scanners continu op de achtergrond processen aan het verwerken zijn. Daarnaast staan virusscanners vaak vol met reclame in de hoop dat je een duurdere versie aanschaft. Ook deze reclame kan je computer langzamer maken. Als je toch waarde hecht aan een virusscanner, controleer dan even of alle standaard Windows beveiligingsmaatregelen zijn geactiveerd. Daarnaast zou je een (zeer) lichte virusscanner kunnen gebruiken in plaats van een vrij zware.

3. Haal het stof uit je computer

Het is belangrijk om je je computer niet alleen virtueel op te ruimen, maar om deze ook af en toe fysiek af te stoffen. Bij voorkeur maak je de computer open om deze van binnen (met beleid) af te stoffen. Je computer zuigt namelijk ontzettend veel stof aan. Dit zorgt ervoor dat de ventilatie na verloop van tijd verstopt raakt. Omdat de computer dan niet meer effectief zijn warmte kwijt kan, zal het slechter presteren om oververhitting te voorkomen. Even afstoffen kan je computer dus zeker sneller maken.

4. Noodoplossing: stel je computer opnieuw in

Is je computer één grote drama en zie je door de bomen het bos niet meer? Overweeg dan om je computer helemaal terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Houd hierbij wel rekening met het feit dat je al je bestanden en persoonlijke voorkeuren/instellingen zal kwijtraken. Het is dus van wezenlijk belang dat je eerst een back-up maakt van relevante bestanden. Dit doe je op een extern apparaat (zoals een USB-stick) of je doet dit in de cloud (zoals met OneDrive of Dropbox). Het terugzetten naar fabrieksinstellingen van je computer, kan erg veel verschil maken. Het is één van de meest ingrijpende, maar ook één van de meest effectieve methodes als het gaat om het versnellen van je computer. De computer keert immers terug in de staat zoals deze ooit geleverd is.

Show More
DeusTheme @ Instagram